Τοποθεσία

Τα Πούλιθρα είναι ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό, χτισμένο στις παρυφές του Πάρνωνα, 9 χιλ. ΝΑ του Λεωνιδίου και νότια της Πλάκας. Βρίσκεται σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, με πολύ πράσινο και ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Εχει 450 κατοίκους (απογραφή 1991) που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.
  Το χωριό φημίζεται για τα γραφικά σπίτια και αρχοντικά του που ακολουθούν την τυπική κυνουριακή αρχιτεκτονική. Αποτελείται από δύο συνοικίες, μιά παραθαλάσσια και μια 2 χιλ. από την παραλία. Εχει όμορφη βοτσαλωτή παραλία και το καλοκαίρι παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση. Στο τέλος της προκυμαίας υπάρχει γραφικό λιμανάκι με ωραία θέα πρός την θάλασσα και τη γύρω περιοχή.

Η αρχαία κώμη Πολίχνη που μνημονεύται από τον αρχαίο ιστορικό Πολύβιο τοποθετείται στην περιοχή των σημερινών Πούλιθρων. Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης βρίσκεται στο λόφο που είναι δίπλα από το λιμάνι του χωριού.
  Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή οδηγεί ανεβαίνοντας τον Πάρνωνα στο χωριό Πελετά και τα χωριά του οροπεδίου τους και από εκεί στη Λακωνία.